sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Jälkiä luonnossa


Luonnonsuojelija voi aloittaa luonnon tutkimisen tutkimalla erilaisia jälkiä. Jäljistä voi päätellä keitä luonnossa liikkuu. Mitä jäljet kertovat kulkijasta? Kulkevatko jäljet leikkimäisesti mutkitellen, suoraan, rauhallisesti vai nopeasti? Onko kulkija iso vai pieni vai jotain siltä väliltä? Onko kulkija yksin vai ryhmässä?  Kenen jaloista jäljet lähtivät?


Jälkiä voi etsiä joko vain havainnoimalla niitä, mutta mikäli havaintojaan haluaa tarkastella myöhemminkin, ne on hyvä tallettaa itselleen jossain muodossa mukaan otettavaksi. Helpoin tapa on kuvata jalanjälkiä vaikkapa puhelimen kameralla tai valokuvakameralla. Näin kuvia voi katsoa myöhemminkin. Sekään ei haittaa, vaikka ei olisi mitään millä kuvata. Jäljet voi piirtää myös itse vihkoon jäljistä mallia katsoen.



On hyvä myös tarkastella jälkien kokoa. Mittanauhalla voi mitata jälkien koon ja kirjoittaa mitat ylös vihkoon tai kuvatessa voi laittaa vaikkapa oman lapasen jäljen viereen ja hahmottaa jälkeenpäin jäljen kokoa suhteessa lapaseen. Oliko jälki samankokoinen vai pienempi? Vai jopa isompi kuin lapanen?



Eli lähtiessä jäljitystehtävään varaa mukaan vihko, kynä, mittanauha ja kamera (jos sellainen on).

Voit myös tutkia ja verrata löytämiäsi jälkiä eläinten lumijälkien kuviin. Näitä kuvia löydät vaikkapa näiden linkkien alta:






Tänään täällä meillä päin tuiskuttaa lumi pieninä pyörteinä liidellen. Tämä päivä olisi huono jälkien etsimiseen, sillä jäljet peittyvät nopeasti lumen alle. Paras päivä jälkien tutkimiseen onkin lumisateeton päivä, jolloin pakkasta ei ole juuri ollenkaan. Kosteassa lumessa kulkijan jalat painautuvat syvemmälle hankeen ja jäljetkin näkyvät paremmin.



Minäkin kävin tutkimassa tuossa viime viikonloppuna meidän lähimetsän kulkijoiden jälkiä ja kuvasin niitä puhelimeni kameralla. Osaatko sinä päätellä keiden jälkiä nämä ovat? Kuvien alta löytyy minun arvaukseni.





Jänis


Orava


Koira



Metsämyyrä tai joku muu pieni vipeltäjä


Ja sitten vain etsimään sinun lähialueiden kulkijoiden jälkiä. Onnea matkaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti